Vintønde som regnvandsbeholder

Dette indlæg er udarbejdet i samarbejde med den virksomhed der linkes til. Indlægget er derfor betalt – det samme gælder links.

Du kender sikkert godt det med, at du gerne vil have en regnvandsbeholder, men at du ikke lige synes du gider have en stor plastikbeholder stående i haven, da det meget sjældent er en designmæssig perle. Omvendt synes du måske også (med rette), er det er tosset at lade hundredevis af liter vand gå til spilde.

Vand er billigt, men vandafledning koster en del, og ved at bruge regnvand kan man faktisk spare en hel del penge, samtidig er det bedre at bruge til mange forskellige formål, da det indeholder langt mindre kalk, end det vi modtager fra vandværkerne. Regnvand er derfor eksempelvis eminent til at vaske bil i, men det er en helt anden snak.

Regnvandsbeholdere kommer i mange forskellige former, men fælles for de fleste af dem er, at de er lavet af plastik og ikke er specielt pæne. Du kan naturligvis godt købe dem i et lidt mere indbydende design, men de koster ofte mange tusinde kroner, og er stadig ikke fantastiske at skulle se på.

Et alternativ til de traditionelle beholdere er en helt klassisk vintønde. En vintønde er i sagens natur helt vandtæt og kan typisk rumme omkring 250 liter, hvilket er det samme som langt de fleste standard regnvandsbeholdere.

Der findes et væld af hjemmesider der har specialiseret sig i at sælge brugte vintønder, ligesom der også findes mange der sælger helt nye, som dog ikke har helt så meget charme  som de originale. Priserne svinger typisk fra omkring 500 kroner og til et par tusinde alt efter stand. Det er naturligvis mere end de billigste regnvandsbeholdere, men det er omtrent samme pris som de lidt dyrere af slagsen, og her får du meget mere historie og lækkerhed.

Der er dog også nogle ting du skal være opmærksom på, når du anskaffer sig en regnvandsbeholder. Du bør eksempelvis anlægge en faskine, hvilket sørger for at regnvandet kan komme et sted hen, hvis tønden bliver fyldt i perioder med meget regn. Er du i tvivl om, hvad en faskine er, kan du læse mere om det her.

Desuden skal du ideelt set have regnvandsbeholdere op på et lille stativ, så du kan lukket vandet ud, så der ikke står noget vand i bunden som aldrig bliver skiftet. En vindtønde vejer dog væsentlig mere end en plastik regnvandsbeholder, og er derfor lidt mere besværlig at rykke rundt med. Dette er da streng taget heller ikke en nødvendighed, blot den bedste løsning for det reneste vand.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s